Znanstveniki odkrili fascinantno povezavo med temno čokolado in staranjem telesa

Znanstveniki so odkrili, da teobromin – spojina, ki daje temni čokoladi njen značilni grenak okus – morda pomaga ohranjati telo biološko mlajše. Z DNK analizo več kot 1.600 ljudi so raziskovalci ugotovili, da so višje ravni teobromina v krvi povezane z mlajšo biološko starostjo.
Naravna spojina v temni čokoladi bi lahko pomagala upočasniti določene znake biološkega staranja.
Kot so ugotovili raziskovalci s King's Collegea v Londonu, ima teobromin – rastlinska kemična snov, ki jo najdemo v kakavu – potencialne učinke proti staranju pri ljudeh, piše znanstveni portal SciTechDaily.
Nove ugotovitve, objavljene v reviji Aging, pojasnjujejo, kako so ravni teobromina v krvnem obtoku povezane z molekularnimi kazalniki staranja.
Biološka starost ocenjuje, kako dobro deluje telo v primerjavi z dejansko starostjo posameznika. Te meritve temeljijo na metilaciji DNK – drobnih kemičnih oznakah, ki služijo kot regulatorni označevalci na DNK in se z leti postopno spreminjajo.

Višja raven teobromina v krvi, nižja biološka starost
V dveh večjih evropskih raziskovalnih skupinah s skupno 1.669 udeleženci so imeli posamezniki z višjimi ravnmi teobromina v krvi praviloma biološko starost, ki je bila nižja od njihove dejanske starosti.
"Naša študija razkriva povezave med ključno sestavino temne čokolade in daljšim ohranjanjem mladosti. Čeprav ne trdimo, da bi morali ljudje uživati več temne čokolade, nam to raziskovanje pomaga razumeti, kako lahko vsakdanja živila skrivajo namige za daljše in bolj zdravo življenje," je pojasnila Jordana Bell, vodilna avtorica in profesorica epigenomike na King's Collegeu v Londonu

Ekipa je preučila tudi druge snovi, prisotne v kakavu in kavi, da bi preverila, ali imajo podoben učinek. Rezultati so pokazali, da je bil prav teobromin najbolj dosledno povezan z opaženimi razlikami v staranju.
Na to, kako se naši geni vklapljajo ali izklapljajo, lahko po poročanju SciTechDaily vplivajo številne rastlinske spojine v naši prehrani. Nekatere od teh molekul, znane kot alkaloidi, sodelujejo s celičnimi sistemi, ki uravnavajo delovanje genov, kar lahko vpliva na dolgoročno zdravje in morebiti tudi na procese staranja.
Teobromin je eden takih alkaloidov. Čeprav je znan po tem, da je za pse strupen, so ga pri ljudeh povezovali s potencialnimi koristmi za zdravje, kot je nižje tveganje za srčno-žilne bolezni. Kljub temu je bil v primerjavi z drugimi prehranskimi spojinami razmeroma slabo raziskan.
Dr. Ramy Saad, specialist klinične genetike in vodilni raziskovalec na King's Collegeu v Londonu, je dejal: "To je izjemno zanimiva ugotovitev, zdaj pa so ključna vprašanja, kaj se skriva za to povezavo in kako lahko še naprej raziskujemo interakcije med prehranskimi metaboliti in našim epigenomom. Ta pristop bi nas lahko pripeljal do pomembnih odkritij glede staranja in tudi širše, pri pogostih in redkih boleznih."
Raziskovalci, med njimi tudi profesorica Ana Rodriguez-Mateos, strokovnjakinja za prehrano človeka na King's Collegeu, preučujejo tudi, ali teobromin deluje samostojno ali pa v povezavi z drugimi spojinami v temni čokoladi. Ena od skupin so polifenoli, molekule iz kakava z znanimi koristnimi učinki, ki bi lahko vplivale na to, kako teobromin deluje v telesu.
Čeprav so rezultati obetavni, raziskovalci poudarjajo, da povečano uživanje temne čokolade ni zagotovljen način za upočasnitev staranja. Čokolada vsebuje tudi sladkor, maščobe in druge sestavine, zato bodo potrebne dodatne študije, preden bodo lahko oblikovali konkretna prehranska priporočila.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje